09 dec

Hogyan lehet szabvány szerinti vonalkódod?

Ugye milyen idegesítő, amikor a pénztárnál egy termék vonalkódját nem tudja leolvasni a vonalkódolvasó?

Sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni a vonalkód jelentőségét az öntapadós címkék tervezésekor, pedig nagyon fontos szerepe van! Ugyanis egy jól megválasztott betűtípus nagyban hozzájárul a vonalkód feldolgozhatóságához.

A vonalkód leegyszerűsítve két részből áll:

  • Általában fekete-fehér, váltakozó szélességű vonalakból.
  • A vonalak alatt található számokból.

A vonalakat a gépek értelmezik és ez alapján azonosítják be a terméket. A számok viszont az embereknek vannak feltüntetve, arra az eshetőségre, ha a vonalkódolvasó nem tudná leolvasni a vonalkódot. Ebben az esetben a számok segítségével kézzel is meglehet adni a gépnek, hogy melyik termékről van szó, a vonalkód sorszáma alapján.

vonalkod

A vonalkód feldolgozását elősegítő betűtípusok

Az ISO szabvány a gépi feldolgozás megkönnyítéséhez OCR-A és OCR-B betűtípusokat javasol. A vonalkódokhoz kifejezetten az OCR-B betűtípus a javasolt.

Ha ilyen betűtípust használunk, akkor nemcsak az emberek számára könnyítjük meg az olvasást. A mai modern gépek már képesek felismerni nemcsak a vonalkódok vonalait, de a vonalak alatt lévő számokat is. Ezért ha a vonalkódon a vonalak megsérültek, mindig lehetséges a vonalkód gépi azonosítása a számok segítségével. De ez csak abban az esetben történhet meg, ha szabványos OCR-B betűtípust használunk.

Ha tartjuk magunkat a szabványhoz, akkor az alábbi előnyöket kapjuk:

  • Könnyebb és zökkenőmentesebb feldolgozást a gépek részéről.
  • Könnyebb és zökkenőmentesebb feldolgozást az emberek részéről.
  • Olyan esetben is feltudja dolgozni a vonalkódot a vonalkódolvasó, amikor más betűtípusnál ez nem lenne lehetséges.

OCR-A betűtípus

Szabvány szerint az ISBN kódokhoz és minden olyan helyen, ahol gépek dolgozzák fel az információt, OCR-A betűtípust szoktak használni. Az OCR betűtípust direkt azért fejlesztették ki, hogy a gépek ne keverjék össze az olyan karaktereket, mint például a B-t a 3-as számmal, vagy az I-t az 1-el.

Ha megnézed a bankkártyádon lévő számsort, valószínűleg az is OCR-A betűtípussal készült.

OCR-A betűtípus

OCR-B betűtípus

AZ OCR-B leginkább abban különbözik az OCR-A betűtípustól, hogy nemcsak a gépek számára könnyű a feldolgozása, de az embereknek is könnyű az olvashatósága. Éppen ezért teszi a vonalkódokhoz tökéletesen alkalmazhatóvá. Ha ilyen betűtípust használunk, akkor a mai vonalkód leolvasók szintén nem csak a vonalakból tudják majd azonosítani a vonalkódot és a terméket, hanem a vonalak alatt található számokból is.

OCR-B betűtípus

Mit jelenet az OCR?

Az OCR (Optical character recognition, magyarul: optikai karakterfelismerés), olyan technológiai eljárás, amely lehetővé teszi a nyomtatott karakterek felismerését a gépek számára.
Az OCR technológiát gyakran használják szkennelt dokumentumok tartalmának felismerésére, rendszámtáblák betű és szám felismerésére, képen szereplő szövegsorok felismerésére.

OCR-A és OCR-B betűtípusok letöltése

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin