Élelmiszerek címkézése 2.
Mikor kell feltüntetni azt, hogy „Nyomokban tartalmazhat”?
Amikor az előállító a gyártás során nem szándékosan bekerülő allergén anyag esetleges jelenlétére hívja fel a figyelmet. Pl. Nyomokban mogyorót tartalmazhat.
Mikor nem kell az összetevőket feltüntetni az élelmiszer címkéjén?
• Ha egyetlen alapanyagból áll, amelynek megnevezése a felhasznált anyaggal azonos Pl. feketebors
• Sajt, vaj, savanyú tej és – tejkészítmények, amennyiben előállításukhoz a tejeredetű alapanyagokon, mikrobatenyészeteken, enzimeken és bizonyos termékek előállításához szükséges konyhasón kívül más anyagot nem használtak fel
• Szénsavas víz, melynek jelölésén a széndioxid hozzáadását megjelenítették
• Erjesztett ecet, amelyet csak egy anyagból állítottak elő, illetve más anyagot nem adtak hozzá
Megnevezésben, vagy más módon (grafikus, alapvető jellemzője az élelmiszernek) kiemelt összetevők mennyisége
Ha egy összetevő a fenti módon kiemelésre kerül, akkor a mennyiségi jelölésnek szerepelnie kell a termék megnevezésénél, vagy az összetevők felsorolásánál, egyes esetekben a tápérték, illetve az egyéb élettanilag aktív anyagok jelölésénél. Pl. Mogyorós csokoládé – mogyoró mennyiségi megadása kötelező.
Nem kell ezt a szabályt alkalmazni, ha a töltőtömeg van feltüntetve a csomagoláson pl. szardínia növényi olajban, vagy például amikor termék-specifikus jogszabály határozza meg a kiemelt összetevő mennyiségi jelölésének módját pl. gyümölcsnektár, vagy a hozzáadott vitaminok, ásványi anyagok esetében, amikor a mennyiségi adatok a tápérték jelölésben szerepelnek.
Nettó mennyiség, töltőtömeg, darabszám
Nettó tömeg:
• Folyadék esetén, térfogat egységben (pl.: liter, deciliter, centiliter, milliliter) kell feltüntetni.
• Más termékeknél, tömeg egységben (pl.: kilogramm, gramm) kell feltüntetni.
Töltőtömeg: Ha a szilárd élelmiszer folyadék közegben van és az nem lényeges része az élelmiszernek, akkor a nettó tömeg mellett a töltőtömeget is meg kell adni a csomagoláson.
Pl.: savanyúságok, befőttek.
Darabszám: Azok az élelmiszerek, amelyek darabonként értékesítenek, vagy a darabszám a jelölésen fel van tűntetve (pl.: étrend-kiegészítő), vagy ha a termék kívülről jól látható és megszámlálható.
Fogyaszthatóság/Minőség megőrzési időtartam jelölése
• 3 hónapnál kevesebb ideig eltartható élelmiszerek esetén: nap és hónap megadása
• 3 hónapnál tovább, de 18 hónapnál nem hosszabb ideig eltartható élelmiszerek esetén: hónap és év megadása
• 18 hónapnál hosszabb ideig eltartható élelmiszerek esetén: év
Nem szükséges minőség megőrzési időt megjelölni pl. az ecet, étkezési só, szilárd halmazállapotú cukor, a 10 vagy annál nagyobb térfogat százalék alkoholt tartalmazó italok, a rágógumi, ízesített, és vagy színezett cukorból álló édesipari termékek esetén.
Az élelmiszer előállítójának, vagy agy az Európai Gazdasági Térség (a továbbiakban: EGT) valamely államában székhellyel rendelkező forgalmazójának neve vagy cégneve és címe
Eredet, vagy származási hely
Kötelező feltüntetni, amennyiben ennek hiánya megtévesztheti a fogyasztót az adott élelmiszer tényleges származása, eredete felől.
Felhasználási útmutató
Csak akkor kell, ha a fogyasztó e nélkül nem tudná az élelmiszert rendeltetésszerűen használni. Pl.: Leves porok elkészítési javaslata.
Alkoholtartalom
A címkén a megnevezés, nettó tömeg, és a minőség megőrzési időtartamnál kell elhelyezni az 1,2 térfogatszázaléknál több alkoholt tartalmazó italok tényleges alkohol tartalmát térfogat százalékban.
Tápérték
Csak a különleges táplálkozási célú élelmiszereken (pl. bébiételek, csecsemőtápszer, diabetikus élelmiszerek, stb.) és a tápanyag-összetételre, vagy egészségre vonatkozó állítással ellátott élelmiszereken, valamint a vitamin és ásványi anyag hozzáadásával készülő élelmiszereken kötelező a feltüntetése, egyébként önkéntes.
Az élelmiszerek tápértékjelölésére vonatkozó részletes szabályokat a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) 1-1-90/496 sz. előírása tartalmazza.
Tételazonosító jelölés (LOT/L)
A tétel az egyszerre, azonos feltételek mellett legyártott élelmiszerek sokasága. Tételazonosító jelölést nem kell alkalmazni 10 cm2-nél kisebb felületű csomagolásokon, illetve ha a minőség megőrzési időtartam tartalmazza a hónapot és a napot. A tételazonosító jelölést (többnyire számsor, esetleg számsor betűkkel kombinálva), és ha szükséges az „L” betűt minden esetben jól láthatóan és olvashatóan, kitörölhetetlenül kell feltüntetni. Magyarországon sok esetben a „Gyártási szám” vagy ezzel azonos jelölésű kifejezések is megelőzhetik.
Ha az élelmiszert a forgalmazás helyén, de a fogyasztó távollétében csomagolják (pl. habtálcás kiszerelésű sajtok) az alábbi adatoknak kell szerepelnie a csomagoláson:
- Megnevezés
- Nettó mennyiség
- Minőségmegőrzés/Fogyaszthatóság
- Előállító/Forgalmazó
- Amennyiben szükséges: Alkoholtartalom
A nem csomagolt kenyereken a fenti információk megadása szükséges azzal a különbséggel, hogy a minőségmegőrzés időtartama a lejárati nap nevével is megadható a dátum helyett. Pl. péntek