11 nov

A vonalkódigénylés lépései

A közeljövőben saját termékedet szeretnéd legyártatni, majd forgalmazni? Ebből a blogposztból most megtudhatod, hogy milyen lépéseket kell megtenned, valamint, hogy mennyi a költsége a vonalkódod megigénylésének!

Vonalkód igénylés díjai (a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt irányába fizetendő kötelező költségek)Díjtáblázat

1. Gondold végig hány termékre szeretnél vonalkódot

Először gondold végig hány terméket szeretnél GS1 azonosító számmal ellátni. Egy termék például akkor számít egy másik terméktől megkülönböztetendő terméknek, ha a vásárló számára az új termék már másik terméket jelent, a saját leltáradban külön-külön akarod azokat azonosítani.

termek

A GS1 szabvány szerint a termékváltoztatás során új, önálló GTIN-t kell kiadni például bármely alábbi alapadat változása esetén:

• terméknév, termék márkanév,
• kereskedelmi árun feltüntetett nettó mennyisége (súly, térfogat), amelyet a fogyasztó számára feltüntetnek,
• kiszerelés (pl. promóciós változat, hozzáadott ajándék annak nyilvántartása esetén),
• termékkialakítás jelentős változása (pl.: ha a fogyasztónak meg kell különböztetnie a két terméket, vagy jogszabályilag kötelezően feltüntetendő alkohol % változása, stb.).

Azt, hogy mikor kell egy termékre új azonosító számot kiadni és mikor lehet a régit megtartani, a GTIN számkiadás szabályai tartalmazzák. A GTIN számkiadás szabályainak interneten elérhető weboldala (http://www.gs1.org/1/gtinrules/index.php?lang=hungarian) nagy segítséget nyújt a számkiadás helyes és szabványos alkalmazásában.

2. Regisztrálj GS1 Cégprefixet

A GS1 Azonosító számok képzéséhez szükséges GS1 Globális cégprefixek igénylését Magyarországon a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. biztosítja a felhasználók számára.

regisztracio

A regisztráció megkezdése előtt célszerű előkészíteni a vállalkozás jellegének megfelelő, annak működését bizonyító hivatalos okiratot (pl.: kft-nél vagy rt-nél cégkivonat, egyéni vállalkozónál vállalkozói igazolvány), hogy hivatalos adatokat tudjuk biztosítani.

Regisztrációs oldal: http://gs1hu.org/gs1-regisztráció.html

A GS1 Globális cégprefix azonosítja a számtartomány használóját. A GS1 Globális cégprefix GS1 Globális prefixből (országkód, ami Magyarországon 599), és Beépülő számból áll. A GS1 Globális cégprefix hossza termékazonosítás esetén az azonosítandó termékek darabszámának függvényében eltérő hosszúságú lehet. Például a 10 jegyű GS1 Globális cégprefix 100 darab kereskedelmi áru (termék vagy szolgáltatás) azonosítását teszi lehetővé.

A regisztráció lezárását és az ez alapján kiszámlázásra kerülő GS1 rendszer licenc díjának kiegyenlítését követően a GS1 Magyarország Igazolást állít ki a GS1 Partner számára, amely tartalmazza a vállalkozás GLN Szervezetazonosító számát, valamint az igényelt GS1 Globális cégprefixét. Ezt követően a GS1 Partner jogosulttá válik GS1 Azonosító számok képzésére és vonalkódok előállítására.

A leggyakrabban alkalmazott GS1 Azonosító szám a kereskedelmi áruk (termék vagy szolgáltatás) azonosítását biztosító GTIN (Globális kereskedelmi áruazonosító szám), valamint a fizikai, funkcionális helyek, valamint jogi személyek azonosítását lehetővé tevő GLN (Globális szervezetazonosító szám). A regisztráció lezárásaként egy jelszó is kiadásra kerül. A GS1 Magyarország a honlapján működteti a MyGS1 jelszóval védett oldalát, melyen a Partnerek elérhetik a hivatalos dokumentumaikat és a Tudástárat.

A GS1 Cégprefix különböző variációi

A GS1 Cégprefix különböző variációi

3. Határozd meg az azonosító számo(ka)t

A kereskedelmi termékek, áruk beazonosításához a GTIN azonosító számot kell képezni. A leggyakrabban alkalmazott GTIN azonosító szám a GTIN-13 (13 karaktert tartalmaz). Az azonosító számok számképzésének alapja a GS1 Globális cégprefixek (az igénylésnek megfelelően 6-10 számjegy hosszúságban), amiket a GS1 Magyarország biztosít partnere(i) számára. A GS1 Globális cégprefixeket követő további karaktereket (2-6 számjegy hosszúságban) a partner adja ki, a számsorfolytonosság elvének és számkiadás szabályainak figyelembe vételével. A számképzést a GS1 Magyarország Számkiadó és nyilvántartó kliens szoftvere segíti.

azonosito_szamok

Az így képzett GTIN azonosító számokat pontosan nyilván kell tartani annak érdekében, hogy a termékhez tartozó információk mindig visszakereshetők legyenek. A GTIN azonosító számok pontos kiadásáról szükséges értesíteni a kereskedelmi partnereket, még a kereskedelmi áru forgalomba hozatala előtt, ugyanakkor a GS1 Magyarország felé mindez nem igényel lejelentési kötelezettséget.

4. Válaszd ki a vonalkód elkészítésének módját

Ennél a lépésnél döntsd el, hogy milyen információkat szeretnél szemmel olvasható módon, vagy vonalkódos formában a terméken feltüntetni. A feltüntetendő információk állandó vagy változó adatokat tartalmazhatnak. Változó információ lehet például az adott termék gyártási száma, vagy minőség megőrzési határideje, állandó információ a termék GTIN azonosító száma.

5. Válassz vonalkód típust

A leolvasási környezet egyértelműen meghatározza az alábbi paramétereket:

 1. a vonalkód típusát,
 2. méretét,
 3. elhelyezését.
 • Kiskereskedelmi pénztári leolvasási környezet (POS) esetén az EAN vonalkód jelkép család alkalmazása javasolt.
 • Változó információk feltüntetésére – figyelembe véve a leolvasási környezetet – a GS1-128, GS1 DataBar jelképcsalád, GS1 DataMatrix és GS1 QR Kód kétdimenziós kódok alkalmazása javasolt.
 • Kartonok GTIN azonosító számának jelölésére az ITF-14 vonalkód jelkép alkalmazása javasolt.

6. Határozd meg a vonalkód méretét

Az EAN szimbólumok eltérnek az ITF-14 és a GS1-128 szimbólumoktól, mert azok többirányú módon is leolvashatóak. Ez azt jelenti, hogy az EAN szimbólumok esetében állandó kapcsolat van a jelkép magassága és szélessége között. Ha az egyik dimenzió méretét módosítjuk, a másik arányos mértékben változik.

7. Gondoljuk végig a vonalkód ‘szöveges’ – szemmel olvasható részét!

A vonalkód alatti szemmel olvasható rész fontos, mert ha a vonalkód sérül, vagy már kezdetben is rossz minőségű, úgy ez szolgál ‘biztonsági másolatként’.

Tisztán olvasható betűtípust kell használni a szemmel olvasható számjegyekhez. Nincsen kötelezően meghatározott betűtípus, de az ISO 1073-2 szabvány szerinti OCR-B javasolt.

Az EAN-13, az EAN-8 és kiegészítő jelképekben kódolt számjegy szemmel olvasható megjelenítése kötelező. Az EAN-13 jelkép esetén 13 számjegyet, EAN-8 jelkép esetén pedig 8 számjegyet kell minden esetben feltüntetni, se többet, se kevesebbet. A GTIN8 azonosító szám központi kiadású, külön kell igényelni a GS1 Magyarországtól.

8. Határozd meg a vonalak és közök színét!

A legkedvezőbb, és leggyakrabban alkalmazott színkombináció: fekete vonalak fehér hátszínnel.

vonalkod_szin

Engedélyezett vonal színek:

 • fekete
 • sötétkék
 • sötétzöld
 • sötétbarna

Engedélyezett nyomathordozó (címke, etikett) színek:

 • fehér
 • piros
 • narancs
 • citromsárga

8. Határozd meg a vonalkód elhelyezését

Alapvető előírás, hogy kiskereskedelmi felhasználói környezetben, a terméken csak egy ugyanazon GTIN azonosító számot megjelenítő vonalkód jelkép tüntethető fel.

A vonalkód elhelyezése során alapvető fontosságú, hogy a jelkép ne sérüljön, ezért kerülendő a doboz szélei, vagy olyan helyek, ahol vélhetően szétvágják, vagy összeragasztják a csomagolóanyagot.

9. Ellenőriztesd az elkészült vonalkódot

Csak a megfelelő számsorral, minőségben és helyesen elhelyezett jelkép fogja biztosítani a vonalkód problémamentes és biztonságos leolvashatóságát.

Vedd igénybe a GS1 Magyarország vonalkód vizsgálati szolgáltatását!

Bővebb információt az alábbi weboldalon találhatsz: http://gs1hu.org/vonalkód-vizsgálat.html


Az információ forrása: GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. hivatalos weboldala.

http://gs1hu.org/

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin