A kistermelői termékek címkézése 1.
A kistermelői termékek jelölésének módját a kistermelői élelmiszer-termelés, – előállítás és – értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet szabályozza.
Amennyiben a kistermelő az általa előállított élelmiszert csomagoltan értékesíti a kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek, az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM- ESZCSM-GKM együttes rendeletben meghatározott jelölést alkalmaznia kell.
Csomagolatlan élelmiszer értékesítése esetén, a kihelyezett termék előtt fel kell tüntetni:
- Kistermelő nevét
- Kistermelő címét vagy a gazdaság helyének címét
- Termék nevét („kistermelői”, méz esetében „termelői” jelzővel)
Ha a kistermelő az általa előállított élelmiszert csomagoltan értékesíti a gazdaság helyén, piacon, vásáron, rendezvényen, engedélyezett ideiglenes árusító helyen, valamint házhoz szállítással, az élelmiszer értékesítésénél, a csomagoláson kötelező feltüntetni:
- Kistermelő nevét
- Kistermelő címét vagy a gazdaság helyének címét
- A termék, élelmiszer megnevezését (utalnia kell az élelmiszer fizikai állapotára, vagy kezelésére pl. pirított, fagyasztva szárított, gyorsfagyasztott, sűrített, füstölt stb.)
- Minőség megőrzési/Fogyaszhatósági időpontot
- Tárolási hőmérsékletet (fogyaszthatósági időtartammal rendelkező élelmiszerek esetén kötelező)
- Nettó tömeget (kivéve, ha a csomagolt terméket a kistermelő a vevő jelenlétében méri le)
- Az összetevőket csökkenő sorrendben (A kistermelői rendelet nem írja elő a végső fogyasztó részére történő értékesítés esetében az összetevők felsorolását a mennyiségük szerinti csökkenő sorrendben, de javasoljuk ezt feltüntetni.)
Ha a kistermelő az általa előállított élelmiszert csomagoltan értékesíti kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek, akkor a csomagoláson fel kell tüntetni:
- A „kistermelői”, vagy méz esetén a „termelői” jelzőt a termék megnevezése előtt
- Az összetevőket csökkenő sorrendben
Az összetevő vagy az összetevők egy csoportjának mennyiségi feltüntetése kötelező, ha az összetevő vagy az összetevők egy csoportja az élelmiszer megnevezésében megjelenik, vagy azt a fogyasztó általában összekapcsolja az adott megnevezéssel, a jelölésen szavakkal, képpel vagy grafikával hangsúlyozott, vagy alapvető jellemzője az élelmiszernek és megkülönbözteti azt azoktól az élelmiszerektől, amelyekkel összetéveszthető lenne azok neve vagy megjelenése miatt.
A százalékban feltüntetett mennyiségnek – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – az összetevők előállításkor felhasznált mennyiségének kell megfelelnie.
Ezt a szabályt nem kell olyan élelmiszerek esetében alkalmazni:
- amelynél a töltőtömeg fel van tüntetve,
- amelynek mennyiségi jelölésére más jogszabály előírásai vonatkoznak,
- amelyet kis mennyiségben, ízesítés céljára használnak,
- vagy amely, bár szerepel az élelmiszer megnevezésében, de mennyisége nem alapvető fontosságú az élelmiszerben és nem különbözteti meg más, hasonló élelmiszertől;
- ahol más jogszabály pontosan meghatározza egy adott élelmiszerben az összetevő vagy az összetevők egy csoportjának a mennyiségét anélkül, hogy annak mennyiségét a jelölésben fel kellene tüntetni;
- olyan gyümölcs-, zöldség- vagy gombakeverékek esetében, ahol egyik komponens sincs jelentős túlsúlyban, az összetevők felsorolásában megengedett a „gyümölcs”, „zöldség” vagy „gomba” gyűjtőnév használata, amelyet a „változó arányban” kifejezés, majd a termékben ténylegesen jelen lévő gyümölcsök, zöldségek, illetve gombák felsorolása követ közvetlenül; ebben az esetben a felhasznált gyümölcsök, zöldségek és gombák össztömegét alapul véve kell a keverékeket szerepeltetni az összetevők felsorolásában,
- olyan fűszer- és fűszernövény keverékek esetében, ahol egyik komponens sincs jelentős tömeg szerinti túlsúlyban, az összetevők tetszőleges sorrendben sorolhatók fel, amennyiben a felsorolást a „változó arányban” kifejezés kíséri.