02 dec

A kistermelői termékek címkézése 2.

Fel kell tüntetni:

  • Az édesítőszert tartalmazó élelmiszerekben a megnevezéshez kapcsolódóan a jelölése az „édesítőszerrel” kifejezést. A hozzáadott cukrot és édesítőszert együtt tartalmazó élelmiszereken a megnevezéshez kapcsolódóan a jelölésen a „cukorral és édesítőszerrel” kifejezést. Aszpartámot tartalmazó élelmiszerek jelölésén a „fenil-alanin forrást tartalmaz” kifejezést.
  • Adalékanyagokat: csoportnevük és nevük (pl. tartósítószer: nátrium-benzoát), vagy csoportnevük és E-számuk szerint az összetevők felsorolásában.
  • 10%-nál több hozzáadott poliolt tartalmazó élelmiszerek jelölésén a „nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtóhatású” kifejezést.
  • Az 1,2 térfogatszázaléknál több alkoholt tartalmazó italok esetén a tényleges alkoholtartalmat térfogatszázalékban, a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint
  • Húsösszetevők jelölése: „hús” és annak az állatfajnak a neve, amelyből származik. Őshonos állatfajtára utaló név esetén fajtaazonosító igazolás.
  • 0,9 %-nál több genetikailag módosított összetevő (GMO) jelzése
  • Töltőtömeg feltüntetése, ha a szilárd élelmiszer folyadékközegben van.
  • Fűszer külön jelölése, ha aránya az összetevők 2%-át meghaladja
  • Allergén anyagokat

Tojás jelölése

tojas-1024x687

A gazdaságában legfeljebb 50 tojótyúkot tartó kistermelőnek az általa termelt és a végső fogyasztó részére gazdaságában vagy régión belül (40 km; megye és Budapest) működő helyi piacon, házhoz szállítással értékesített tojáson nem kell feltüntetnie a termelő megkülönböztető számát tartalmazó kódot (tartásmód, országkód, telep, termelő), amennyiben az értékesítés helyén feltünteti a nevét és címét. Egyéb esetben a tojás a termelőkód felbélyegzésével értékesítheti a 1234/2007/EK (589/2008/EK) rendelet szerint.

Tej, tejtermék jelölése

Nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt tejtermékek értékesítése esetén az értékesítés helyén, jól látható, és az adott termékkel egyértelműen összekapcsolható módon fel kell tüntetni a „nyers tej, forralás után fogyasztható”, illetve „nyers tejből készült” jelölést.

nyers_tej

Nyers tej öntapadós címkével

Bővebben az 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet és a 19/2004. (II. 26.) FVM- ESZCSM-GKM együttes rendeletben tájékozódhatsz.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin