09 dec

Hogyan lehet szabvány szerinti vonalkódod?

Ugye milyen idegesítő, amikor a pénztárnál egy termék vonalkódját nem tudja leolvasni a vonalkódolvasó?

Sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni a vonalkód jelentőségét az öntapadós címkék tervezésekor, pedig nagyon fontos szerepe van! Ugyanis egy jól megválasztott betűtípus nagyban hozzájárul a vonalkód feldolgozhatóságához.

A vonalkód leegyszerűsítve két részből áll:

 • Általában fekete-fehér, váltakozó szélességű vonalakból.
 • A vonalak alatt található számokból.

A vonalakat a gépek értelmezik és ez alapján azonosítják be a terméket. A számok viszont az embereknek vannak feltüntetve, arra az eshetőségre, ha a vonalkódolvasó nem tudná leolvasni a vonalkódot. Ebben az esetben a számok segítségével kézzel is meglehet adni a gépnek, hogy melyik termékről van szó, a vonalkód sorszáma alapján.

vonalkod

A vonalkód feldolgozását elősegítő betűtípusok

Az ISO szabvány a gépi feldolgozás megkönnyítéséhez OCR-A és OCR-B betűtípusokat javasol. A vonalkódokhoz kifejezetten az OCR-B betűtípus a javasolt.

Ha ilyen betűtípust használunk, akkor nemcsak az emberek számára könnyítjük meg az olvasást. A mai modern gépek már képesek felismerni nemcsak a vonalkódok vonalait, de a vonalak alatt lévő számokat is. Ezért ha a vonalkódon a vonalak megsérültek, mindig lehetséges a vonalkód gépi azonosítása a számok segítségével. De ez csak abban az esetben történhet meg, ha szabványos OCR-B betűtípust használunk.

Ha tartjuk magunkat a szabványhoz, akkor az alábbi előnyöket kapjuk:

 • Könnyebb és zökkenőmentesebb feldolgozást a gépek részéről.
 • Könnyebb és zökkenőmentesebb feldolgozást az emberek részéről.
 • Olyan esetben is feltudja dolgozni a vonalkódot a vonalkódolvasó, amikor más betűtípusnál ez nem lenne lehetséges.

OCR-A betűtípus

Szabvány szerint az ISBN kódokhoz és minden olyan helyen, ahol gépek dolgozzák fel az információt, OCR-A betűtípust szoktak használni. Az OCR betűtípust direkt azért fejlesztették ki, hogy a gépek ne keverjék össze az olyan karaktereket, mint például a B-t a 3-as számmal, vagy az I-t az 1-el.

Ha megnézed a bankkártyádon lévő számsort, valószínűleg az is OCR-A betűtípussal készült.

OCR-A betűtípus

OCR-B betűtípus

AZ OCR-B leginkább abban különbözik az OCR-A betűtípustól, hogy nemcsak a gépek számára könnyű a feldolgozása, de az embereknek is könnyű az olvashatósága. Éppen ezért teszi a vonalkódokhoz tökéletesen alkalmazhatóvá. Ha ilyen betűtípust használunk, akkor a mai vonalkód leolvasók szintén nem csak a vonalakból tudják majd azonosítani a vonalkódot és a terméket, hanem a vonalak alatt található számokból is.

OCR-B betűtípus

Mit jelenet az OCR?

Az OCR (Optical character recognition, magyarul: optikai karakterfelismerés), olyan technológiai eljárás, amely lehetővé teszi a nyomtatott karakterek felismerését a gépek számára.
Az OCR technológiát gyakran használják szkennelt dokumentumok tartalmának felismerésére, rendszámtáblák betű és szám felismerésére, képen szereplő szövegsorok felismerésére.

OCR-A és OCR-B betűtípusok letöltése

02 dec

A kistermelői termékek címkézése 2.

Fel kell tüntetni:

 • Az édesítőszert tartalmazó élelmiszerekben a megnevezéshez kapcsolódóan a jelölése az „édesítőszerrel” kifejezést. A hozzáadott cukrot és édesítőszert együtt tartalmazó élelmiszereken a megnevezéshez kapcsolódóan a jelölésen a „cukorral és édesítőszerrel” kifejezést. Aszpartámot tartalmazó élelmiszerek jelölésén a „fenil-alanin forrást tartalmaz” kifejezést.
 • Adalékanyagokat: csoportnevük és nevük (pl. tartósítószer: nátrium-benzoát), vagy csoportnevük és E-számuk szerint az összetevők felsorolásában.
 • 10%-nál több hozzáadott poliolt tartalmazó élelmiszerek jelölésén a „nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtóhatású” kifejezést.
 • Az 1,2 térfogatszázaléknál több alkoholt tartalmazó italok esetén a tényleges alkoholtartalmat térfogatszázalékban, a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint
 • Húsösszetevők jelölése: „hús” és annak az állatfajnak a neve, amelyből származik. Őshonos állatfajtára utaló név esetén fajtaazonosító igazolás.
 • 0,9 %-nál több genetikailag módosított összetevő (GMO) jelzése
 • Töltőtömeg feltüntetése, ha a szilárd élelmiszer folyadékközegben van.
 • Fűszer külön jelölése, ha aránya az összetevők 2%-át meghaladja
 • Allergén anyagokat

Tojás jelölése

tojas-1024x687

A gazdaságában legfeljebb 50 tojótyúkot tartó kistermelőnek az általa termelt és a végső fogyasztó részére gazdaságában vagy régión belül (40 km; megye és Budapest) működő helyi piacon, házhoz szállítással értékesített tojáson nem kell feltüntetnie a termelő megkülönböztető számát tartalmazó kódot (tartásmód, országkód, telep, termelő), amennyiben az értékesítés helyén feltünteti a nevét és címét. Egyéb esetben a tojás a termelőkód felbélyegzésével értékesítheti a 1234/2007/EK (589/2008/EK) rendelet szerint.

Tej, tejtermék jelölése

Nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt tejtermékek értékesítése esetén az értékesítés helyén, jól látható, és az adott termékkel egyértelműen összekapcsolható módon fel kell tüntetni a „nyers tej, forralás után fogyasztható”, illetve „nyers tejből készült” jelölést.

nyers_tej

Nyers tej öntapadós címkével

Bővebben az 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet és a 19/2004. (II. 26.) FVM- ESZCSM-GKM együttes rendeletben tájékozódhatsz.

25 nov

A kistermelői termékek címkézése 1.

A kistermelői termékek jelölésének módját a kistermelői élelmiszer-termelés, – előállítás és – értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet szabályozza.

Amennyiben a kistermelő az általa előállított élelmiszert csomagoltan értékesíti a kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek, az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM- ESZCSM-GKM együttes rendeletben meghatározott jelölést alkalmaznia kell.

Csomagolatlan élelmiszer értékesítése esetén, a kihelyezett termék előtt fel kell tüntetni:

 • Kistermelő nevét
 • Kistermelő címét vagy a gazdaság helyének címét
 • Termék nevét („kistermelői”, méz esetében „termelői” jelzővel)

kistermelo_piac-1024x768

Ha a kistermelő az általa előállított élelmiszert csomagoltan értékesíti a gazdaság helyén, piacon, vásáron, rendezvényen, engedélyezett ideiglenes árusító helyen, valamint házhoz szállítással, az élelmiszer értékesítésénél, a csomagoláson kötelező feltüntetni:

 • Kistermelő nevét
 • Kistermelő címét vagy a gazdaság helyének címét
 • A termék, élelmiszer megnevezését (utalnia kell az élelmiszer fizikai állapotára, vagy kezelésére pl. pirított, fagyasztva szárított, gyorsfagyasztott, sűrített, füstölt stb.)
 • Minőség megőrzési/Fogyaszhatósági időpontot
 • Tárolási hőmérsékletet (fogyaszthatósági időtartammal rendelkező élelmiszerek esetén kötelező)
 • Nettó tömeget (kivéve, ha a csomagolt terméket a kistermelő a vevő jelenlétében méri le)

honey-1024x682

 • Az összetevőket csökkenő sorrendben (A kistermelői rendelet nem írja elő a végső fogyasztó részére történő értékesítés esetében az összetevők felsorolását a mennyiségük szerinti csökkenő sorrendben, de javasoljuk ezt feltüntetni.)

Ha a kistermelő az általa előállított élelmiszert csomagoltan értékesíti kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek, akkor a csomagoláson fel kell tüntetni:

 • A „kistermelői”, vagy méz esetén a „termelői” jelzőt a termék megnevezése előtt
 • Az összetevőket csökkenő sorrendben

Az összetevő vagy az összetevők egy csoportjának mennyiségi feltüntetése kötelező, ha az összetevő vagy az összetevők egy csoportja az élelmiszer megnevezésében megjelenik, vagy azt a fogyasztó általában összekapcsolja az adott megnevezéssel, a jelölésen szavakkal, képpel vagy grafikával hangsúlyozott, vagy alapvető jellemzője az élelmiszernek és megkülönbözteti azt azoktól az élelmiszerektől, amelyekkel összetéveszthető lenne azok neve vagy megjelenése miatt.

A százalékban feltüntetett mennyiségnek – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – az összetevők előállításkor felhasznált mennyiségének kell megfelelnie.

Ezt a szabályt nem kell olyan élelmiszerek esetében alkalmazni:

 • amelynél a töltőtömeg fel van tüntetve,
 • amelynek mennyiségi jelölésére más jogszabály előírásai vonatkoznak,
 • amelyet kis mennyiségben, ízesítés céljára használnak,
 • vagy amely, bár szerepel az élelmiszer megnevezésében, de mennyisége nem alapvető fontosságú az élelmiszerben és nem különbözteti meg más, hasonló élelmiszertől;
 • ahol más jogszabály pontosan meghatározza egy adott élelmiszerben az összetevő vagy az összetevők egy csoportjának a mennyiségét anélkül, hogy annak mennyiségét a jelölésben fel kellene tüntetni;
 • olyan gyümölcs-, zöldség- vagy gombakeverékek esetében, ahol egyik komponens sincs jelentős túlsúlyban, az összetevők felsorolásában megengedett a „gyümölcs”, „zöldség” vagy „gomba” gyűjtőnév használata, amelyet a „változó arányban” kifejezés, majd a termékben ténylegesen jelen lévő gyümölcsök, zöldségek, illetve gombák felsorolása követ közvetlenül; ebben az esetben a felhasznált gyümölcsök, zöldségek és gombák össztömegét alapul véve kell a keverékeket szerepeltetni az összetevők felsorolásában,
 • olyan fűszer- és fűszernövény keverékek esetében, ahol egyik komponens sincs jelentős tömeg szerinti túlsúlyban, az összetevők tetszőleges sorrendben sorolhatók fel, amennyiben a felsorolást a „változó arányban” kifejezés kíséri.

18 nov

Ryman Eco a környezetbarát betűtípus

Hogyan tudsz tenni a globális felmelegedés ellen egy betűtípussal?

Elsőre talán viccesen hangzik a kérdés, pedig egyáltalán nem az!

Egy angliai papíráru cég, a Ryman és a Grey ügynökség megalkotta a világ legszebb fenntartható betűtípusát. Ez a Ryman Eco. Ez a betűtípus 33%-kal kevesebb tintát igényel nyomtatáskor, mint a hagyományos pl. Arial vagy Times New Roman betűtípus.

A cég számítási szerint, ha a világon mindenki a Ryman Eco-val nyomtatna, akkor egy év alatt 490 millió tintapatront és 15 millió gallon (átszámítva kb. 56,78 millió liter) olajat takaríthatnánk meg vele. Ez körülbelül 6,5 millió tonna szén-dioxid kibocsátásnak felel meg.

olajos-hordo

Magyarország és a környezetszennyezés

A globális felmelegedés kiváltójának tekintett üvegház-hatást okozó gázok 80%-át a szén-dioxid adja az Európai Unió kibocsátásában. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2012-ben Magyarország 62 482 ezer tonna szén-dioxid egyenértékű üvegházhatású gázt bocsátott ki (ez teljes kibocsátás beleértve a nemzetközi légi közlekedést is). A háztartások pedig 7 349 ezer tonna szén-dioxidot bocsátottak ki.

szen-dioxid-kibocsatas-1024x682

Hogyan tudsz tenni a globális felmelegedés ellen?

Egy jó cél érdekében használd Te is a Ryman Eco környezetbarát betűtípust otthon, a munkahelyeden, akár az egyetemen.

ryman-eco-szoveg

A Ryman Eco környezetbarát betűtípus ingyenesen letölthető a hivatalos weboldalról: http://www.rymaneco.co.uk/

Videó és információk forrása: http://www.rymaneco.co.uk/

Statisztikai adatok: 

 • http://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdcc210.html
 • http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_ua002d.html
11 nov

A vonalkódigénylés lépései

A közeljövőben saját termékedet szeretnéd legyártatni, majd forgalmazni? Ebből a blogposztból most megtudhatod, hogy milyen lépéseket kell megtenned, valamint, hogy mennyi a költsége a vonalkódod megigénylésének!

Vonalkód igénylés díjai (a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt irányába fizetendő kötelező költségek)Díjtáblázat

1. Gondold végig hány termékre szeretnél vonalkódot

Először gondold végig hány terméket szeretnél GS1 azonosító számmal ellátni. Egy termék például akkor számít egy másik terméktől megkülönböztetendő terméknek, ha a vásárló számára az új termék már másik terméket jelent, a saját leltáradban külön-külön akarod azokat azonosítani.

termek

A GS1 szabvány szerint a termékváltoztatás során új, önálló GTIN-t kell kiadni például bármely alábbi alapadat változása esetén:

• terméknév, termék márkanév,
• kereskedelmi árun feltüntetett nettó mennyisége (súly, térfogat), amelyet a fogyasztó számára feltüntetnek,
• kiszerelés (pl. promóciós változat, hozzáadott ajándék annak nyilvántartása esetén),
• termékkialakítás jelentős változása (pl.: ha a fogyasztónak meg kell különböztetnie a két terméket, vagy jogszabályilag kötelezően feltüntetendő alkohol % változása, stb.).

Azt, hogy mikor kell egy termékre új azonosító számot kiadni és mikor lehet a régit megtartani, a GTIN számkiadás szabályai tartalmazzák. A GTIN számkiadás szabályainak interneten elérhető weboldala (http://www.gs1.org/1/gtinrules/index.php?lang=hungarian) nagy segítséget nyújt a számkiadás helyes és szabványos alkalmazásában.

2. Regisztrálj GS1 Cégprefixet

A GS1 Azonosító számok képzéséhez szükséges GS1 Globális cégprefixek igénylését Magyarországon a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. biztosítja a felhasználók számára.

regisztracio

A regisztráció megkezdése előtt célszerű előkészíteni a vállalkozás jellegének megfelelő, annak működését bizonyító hivatalos okiratot (pl.: kft-nél vagy rt-nél cégkivonat, egyéni vállalkozónál vállalkozói igazolvány), hogy hivatalos adatokat tudjuk biztosítani.

Regisztrációs oldal: http://gs1hu.org/gs1-regisztráció.html

A GS1 Globális cégprefix azonosítja a számtartomány használóját. A GS1 Globális cégprefix GS1 Globális prefixből (országkód, ami Magyarországon 599), és Beépülő számból áll. A GS1 Globális cégprefix hossza termékazonosítás esetén az azonosítandó termékek darabszámának függvényében eltérő hosszúságú lehet. Például a 10 jegyű GS1 Globális cégprefix 100 darab kereskedelmi áru (termék vagy szolgáltatás) azonosítását teszi lehetővé.

A regisztráció lezárását és az ez alapján kiszámlázásra kerülő GS1 rendszer licenc díjának kiegyenlítését követően a GS1 Magyarország Igazolást állít ki a GS1 Partner számára, amely tartalmazza a vállalkozás GLN Szervezetazonosító számát, valamint az igényelt GS1 Globális cégprefixét. Ezt követően a GS1 Partner jogosulttá válik GS1 Azonosító számok képzésére és vonalkódok előállítására.

A leggyakrabban alkalmazott GS1 Azonosító szám a kereskedelmi áruk (termék vagy szolgáltatás) azonosítását biztosító GTIN (Globális kereskedelmi áruazonosító szám), valamint a fizikai, funkcionális helyek, valamint jogi személyek azonosítását lehetővé tevő GLN (Globális szervezetazonosító szám). A regisztráció lezárásaként egy jelszó is kiadásra kerül. A GS1 Magyarország a honlapján működteti a MyGS1 jelszóval védett oldalát, melyen a Partnerek elérhetik a hivatalos dokumentumaikat és a Tudástárat.

A GS1 Cégprefix különböző variációi

A GS1 Cégprefix különböző variációi

3. Határozd meg az azonosító számo(ka)t

A kereskedelmi termékek, áruk beazonosításához a GTIN azonosító számot kell képezni. A leggyakrabban alkalmazott GTIN azonosító szám a GTIN-13 (13 karaktert tartalmaz). Az azonosító számok számképzésének alapja a GS1 Globális cégprefixek (az igénylésnek megfelelően 6-10 számjegy hosszúságban), amiket a GS1 Magyarország biztosít partnere(i) számára. A GS1 Globális cégprefixeket követő további karaktereket (2-6 számjegy hosszúságban) a partner adja ki, a számsorfolytonosság elvének és számkiadás szabályainak figyelembe vételével. A számképzést a GS1 Magyarország Számkiadó és nyilvántartó kliens szoftvere segíti.

azonosito_szamok

Az így képzett GTIN azonosító számokat pontosan nyilván kell tartani annak érdekében, hogy a termékhez tartozó információk mindig visszakereshetők legyenek. A GTIN azonosító számok pontos kiadásáról szükséges értesíteni a kereskedelmi partnereket, még a kereskedelmi áru forgalomba hozatala előtt, ugyanakkor a GS1 Magyarország felé mindez nem igényel lejelentési kötelezettséget.

4. Válaszd ki a vonalkód elkészítésének módját

Ennél a lépésnél döntsd el, hogy milyen információkat szeretnél szemmel olvasható módon, vagy vonalkódos formában a terméken feltüntetni. A feltüntetendő információk állandó vagy változó adatokat tartalmazhatnak. Változó információ lehet például az adott termék gyártási száma, vagy minőség megőrzési határideje, állandó információ a termék GTIN azonosító száma.

5. Válassz vonalkód típust

A leolvasási környezet egyértelműen meghatározza az alábbi paramétereket:

 1. a vonalkód típusát,
 2. méretét,
 3. elhelyezését.
 • Kiskereskedelmi pénztári leolvasási környezet (POS) esetén az EAN vonalkód jelkép család alkalmazása javasolt.
 • Változó információk feltüntetésére – figyelembe véve a leolvasási környezetet – a GS1-128, GS1 DataBar jelképcsalád, GS1 DataMatrix és GS1 QR Kód kétdimenziós kódok alkalmazása javasolt.
 • Kartonok GTIN azonosító számának jelölésére az ITF-14 vonalkód jelkép alkalmazása javasolt.

6. Határozd meg a vonalkód méretét

Az EAN szimbólumok eltérnek az ITF-14 és a GS1-128 szimbólumoktól, mert azok többirányú módon is leolvashatóak. Ez azt jelenti, hogy az EAN szimbólumok esetében állandó kapcsolat van a jelkép magassága és szélessége között. Ha az egyik dimenzió méretét módosítjuk, a másik arányos mértékben változik.

7. Gondoljuk végig a vonalkód ‘szöveges’ – szemmel olvasható részét!

A vonalkód alatti szemmel olvasható rész fontos, mert ha a vonalkód sérül, vagy már kezdetben is rossz minőségű, úgy ez szolgál ‘biztonsági másolatként’.

Tisztán olvasható betűtípust kell használni a szemmel olvasható számjegyekhez. Nincsen kötelezően meghatározott betűtípus, de az ISO 1073-2 szabvány szerinti OCR-B javasolt.

Az EAN-13, az EAN-8 és kiegészítő jelképekben kódolt számjegy szemmel olvasható megjelenítése kötelező. Az EAN-13 jelkép esetén 13 számjegyet, EAN-8 jelkép esetén pedig 8 számjegyet kell minden esetben feltüntetni, se többet, se kevesebbet. A GTIN8 azonosító szám központi kiadású, külön kell igényelni a GS1 Magyarországtól.

8. Határozd meg a vonalak és közök színét!

A legkedvezőbb, és leggyakrabban alkalmazott színkombináció: fekete vonalak fehér hátszínnel.

vonalkod_szin

Engedélyezett vonal színek:

 • fekete
 • sötétkék
 • sötétzöld
 • sötétbarna

Engedélyezett nyomathordozó (címke, etikett) színek:

 • fehér
 • piros
 • narancs
 • citromsárga

8. Határozd meg a vonalkód elhelyezését

Alapvető előírás, hogy kiskereskedelmi felhasználói környezetben, a terméken csak egy ugyanazon GTIN azonosító számot megjelenítő vonalkód jelkép tüntethető fel.

A vonalkód elhelyezése során alapvető fontosságú, hogy a jelkép ne sérüljön, ezért kerülendő a doboz szélei, vagy olyan helyek, ahol vélhetően szétvágják, vagy összeragasztják a csomagolóanyagot.

9. Ellenőriztesd az elkészült vonalkódot

Csak a megfelelő számsorral, minőségben és helyesen elhelyezett jelkép fogja biztosítani a vonalkód problémamentes és biztonságos leolvashatóságát.

Vedd igénybe a GS1 Magyarország vonalkód vizsgálati szolgáltatását!

Bővebb információt az alábbi weboldalon találhatsz: http://gs1hu.org/vonalkód-vizsgálat.html


Az információ forrása: GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. hivatalos weboldala.

http://gs1hu.org/